RODNEY CROWELL – STREET LANGUAGE / KEYS TO THE HIGHWAY / LIFE IS MESSY / THE OUTSIDER

De Amerikaanse countryzanger en songschrijver Rodney Crowell begon zijn indrukwekkende carrière in 1972 en staat bijna 50 jaar later nog steeds aan de top van de country- en Americana-muziekscène. Het om zijn heruitgave van opnieuw gedigitaliseerde albums gekende Britse label ‘Beat Goes On Records’ heeft nu vier van zijn beste soloplaten gebundeld op drie cd’s: het gaat over de albums “Street Language” uit 1986, “Keys To The Highway” uit 1988, “Life Is Messy” uit 1992 en “The Outsider” uit 2005.

Dat de liefde vaak het thema van zijn liedjes uitmaakt mag duidelijk wezen. Hij heeft het in al zijn aspecten dan ook veelvuldig in zijn privéleven mogen ervaren dankzij drie huwelijken: eerst trouwde hij met zijn tienerliefje Martha van 1975 tot 1978, daarna met zangeres Rosanne Cash (dochter van Johnny) van 1979 tot 1992 en sinds 1998 met countryzangeres Claudia Church waarmee hij nog altijd samenwoont in Nashville, Tennessee.

De nu 69-jarige Rodney Crowell heeft na zes keer genomineerd te zijn geweest uiteindelijk twee gewonnen ‘Grammy Awards’ op zijn kast staan. Hij heeft naast zijn vele soloalbums ook vaak samengewerkt met andere artiesten in het countrymilieu. De bekendste in dat lijstje zijn echtgenotes Rosanne Cash en Claudia Church, maar vooral Emmylou Harris heeft vaak songs en platen met hem opgenomen.

Ze zijn dan ook allebei grote bewonderaars van het werk van Gram Parsons, Townes Van Zandt en Guy Clark. Maar ook Vince Gill, Waylon Jennings, Johnny Cash, Bob Seger, Keith Urban, Lee Ann Womack en Alan Jackson scoorden countryhits met zijn songs. Crystal Gayle had in 1983 zelfs een wereldhit met het door hem geschreven liefdesliedje “’Til I Gain Control Again” dat eerder ook al door Emmylou Harris werd opgenomen op haar geroemde album “Elite Hotel” in 1975.

In totaal heeft Rodney Crowell tot nu toe 17 soloalbums en 39 singles uitgebracht, met daarnaast ook nog enkele verzamelalbums en zijn samenwerkingen met andere countryzangeressen. “Street Language” was zijn vierde plaat, “Keys To The Highway” de zesde, “Life Is Messy” de zevende en “The Outsider” album nummer twaalf in het lange rijtje. Op de audiovideo’s bij dit verhaal hebben we voor u twee prachtsongs geselecteerd die Rodney Crowell samen met Will Jennings en Roy Orbison heeft gecomponeerd.

Maar neemt u maar van ons aan dat alle 43 liedjes die op deze schitterende verzamelbox te horen zijn stuk voor stuk meer dan de moeite waard zijn. Dat dit verplichte kost is voor elke countryliefhebber hoeft hier wellicht niet meer gezegd te worden, maar we doen het toch om u op het belang van deze box te wijzen. Misschien moet u dan ook de aanschaf van dit unieke document in overweging nemen.

(valsam)

 

 

TRACKLIST

Disc One:
STREET LANGUAGE
Let Freedom Ring
Ballad Of Fast Eddie
When I’m Free Again
She Loves The Jerk
When The Blue Hour Comes
Oh King Richard
Looking For You
Stay (Don’t Be Cruel)
The Best I Can
Past Like A Mask
KEYS TO THE HIGHWAY
My Past Is Present
If Looks Could Kill
Soul Searchin’
Many A Long & Lonesome Highway
We Gotta Go On Meeting Like This
The Faith Is Mine

Disc Two:
Tell Me The Truth
Don’t Let Your Feet Slow You Down
Now That We’re Alone
Things I Wish I Said
I Guess We’ve Been Together For Too Long
You Been On My Mind
LIFE IS MESSY

It’s Not For Me To Judge
What Kind Of Love
Lovin’ All Night
Life Is Messy
I Hardly Know How To Be Myself
It Don’t Get Better Than This
Alone But Not Alone
Let’s Make Trouble
The Answer Is Yes
Maybe Next Time

Disc Three:
THE OUTSIDER
Say You Love Me
The Obscenity Prayer
The Outsider
Dancin’ Circles Round The Sun (Epictetus Speaks)
Beautiful Despair
Don’t Get Me Started
Ignorance Is The Enemy
Glasgow Girl
Things That Go Bump In The Day
Shelter From The Storm
We Can’t Turn Back Now

Artiest info
Beat Goes On Records  
 

Label: Sony Music / Beat Goes On Records

video